Een kort bericht over freelancen

Ik ben moe en het is weekend, dus ik hou het kort. Het was een rustige dag qua nieuws. Ik heb vandaag eens gekeken naar mijn loon.

Ik vond namelijk dat ik erg weinig van mijn bruto-loon overhield dus ik dacht dat de loonheffingskorting niet werd toegepast. Dat bleek echter niet zo te zijn, het was vooral een probleem met de reiskosten.

Ik krijg mijn reiskosten namelijk vergoed, maar door een communitatiefout werd dat tot nu toe bij mijn brutoloon gerekend in plaats van bij het nettoloon. Er was namelijk nog geen duidelijke afspraak gemaakt over het doorsturen van de vervoersbewijzen.

Dat is nodig voor de belasting. Maar waar het dus voor mij op neerkomt is dat ik de afgelopen maanden verlies heb gemaakt op het reizen.

Maar goed dat is nu opgelost. Het is echt zo belangrijk om dit soort dingen goed te regelen (en zoals je misschien wel merkt heb ik dat niet gedaan, communicatiefout of niet)...

In dat kader nog even een een tip voor beginnende freelance-journalisten: wanneer je freelancer bent, wordt van je brutoloon niet alleen werknemersbelasting afgehaald, maar ook werkgeversbelasting.

Dat betekent dus dat het brutoloon van een freelancer meer wordt afgehaald dan van iemand die in vaste dienst zit. Daar wordt namelijk alleen werknemersbelasting afgehaald.

Veel beginnende journalisten weten dat niet en ik kwam er ook pas achter toen ik voor het eerst maar mijn nettoloon keek...

2 reacties:

At 30 oktober 2008 om 15:48 Kwak said...

"niet alleen werkgeversbelasting afgehaald, maar ook werkgeversbelasting."

twee maal werkgeversbelasting?

 
At 30 oktober 2008 om 16:08 Jannes Goedbloed said...

Dat is inderdaad niet wat ik bedoel, de eerste moet werknemersbelasting zijn... Ik pas het aan. Bedankt voor de waarschuwing!

 

Een reactie posten