De Apple-blunder en rectificatie

Ik vergeet nog bijna iets te zeggen over de blunder die we bij de Digidesk hebben gemaakt in een bericht over Apple. De Nederlandse afdeling van de computermaker had een bericht op de site staan waarin werd gewaarschuwd voor virussen en werd geadviseerd om antivirus-software te installeren op de Apple-computer. Aangezien Apple-computers altijd worden gezien als virus-proof en enkele redactieleden fervente Apple-gebruikers zijn, werd dat een bericht op NOS.nl.

Maar wat bleek gisteren? Het bericht was helemaal niet nieuw, het ging om een bericht van een jaar oud. Toen al bleek uit onderzoek van Apple zelf dat er steeds meer virussen ontwikkeld werden voor de mac. Daarvoor was de hoeveelheid mac-gebruikers te klein om de Apple interessant te maken voor virus-ontwikkelaars.

Nu de Apple-computers steeds populairder worden, zijn de virus-ontwikkelaars zich wel op dat segment van de computermarkt gaan richten, maar dat vindt niet nu plaats, maar vorig jaar.

Apple heeft het artikel dan ook meteen van de site gehaald en de eindredacteur van gisteren (zelf één van die Apple-gebruikers) heeft ervoor gekozen om ons eerdere bericht te rectificeren.

Daarover ontstond vervolgens een hele discussie (die ik via de mail volgde), omdat sommige collega's die rectifiecatie niet terecht vonden. Het zou niet onze
fout zijn, maar die van Apple Nederland.

Als ik eerlijk ben, vind ik dat het niet eens zo zeer uitmaakt wiens fout het was. Er stond een fout op onze pagina en die moeten we rechtzetten. Overigens waren we niet de enige die het bericht naar buiten brachten, allerlei nieuwsmedia vermeldden het en een gedeelte daarvan rectificeerde later ook.

Onder meer de Telegraaf, de Volkskrant, Tweakers en de Dag. Een deel van hen rectificeerde later ook het bericht.

Voortaan checken we de berichten op de Apple-site altijd ook telefonisch, om herhaling te voorkomen.

--
Verzonden vanaf mijn mobiele apparaat

0 reacties:

Een reactie posten